Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı denetimlerde aralarında köklü firmaların da yer aldığı bazı markaların ürünlerinde hileler tespit edildi.
Sucuklarda at ve eşek eti, tereyağında bitkisel yağ, tulum peynirinde nişasta, pidede domuz eti, yüzde 100 dana sosiste ise kanatlı etine rastlandı.
FİRMALAR YÖNTEME İTİRAZ ETMİŞTİ
Yapılan denetimlerde daha önce adı gündeme gelen firmalar, bakanlığa karışımın oranının açıklanması ile ilgili ciddi itirazlarda bulunmuşlardı. Bu itirazların altında ise üretim tekniği yatıyor. Türkiye'de genelde et tesislerinde kırmızı ve beyaz et üretimi aynı çatı altında yapılıyor. Kırmızı et- tavuk karışık ürünlerin üretimi yapıldıktan sonra makinelerin tamamen yıkanması ve arkasından yüzde 100 dana üretimine geçilmesi gerekiyor. Ancak bazı durumlarda çok küçük miktarlarla da olsa bulaşmalar yaşanabiliyor.
Bakanlığın ilgili test yönteminde ise ürünün içindeki kanatlı oranı tespit edilemiyor, sadece ‘var’ ya da ‘yok’ denilebiliyor. Ürün içinde binde bir kanatlı ürün olsa dahi testte 'var' sonucu çıkabiliyor. Firmalar bu nedenle karışımın oranının da açıklanmasını talep ediyor.
MANŞET HABERLER
.
5 Haziran 2012 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum gönderebilmek için YORUMLAMA BİÇİMİ kısmından ANONİM seçip yorumunuzu gönderebilirsiniz.
Yorumunuz Onaylandıktan Sonra Yayınlanacaktır.